FAMILIE, FAMILIE  (2002, 124x gespeeld)

Zwaan woont met haar moeder en opa in het dorpje Fluusterburen.
Samen bestieren zij de emmer- en bezemwinkel 'Om Zeep'.

Zwaan luistert graag naar de sterke verhalen van Opa Paco en de smachtende liederen van Mamske Lammechien. Want het leven moet besproken en bezongen!
Zo gaat dat in de familie.
Maar, één ding, daar zwijgen ze over.
Zwaan vraagt het tóch: 'Hoe zit dat met mijn Papa Pépé?'

Zo ontspint zich een familiegeschiedenis……
Volgens Opa heeft zijn zoon Pépé 'reisbloed', zoals de hele Spaanse tak van de familie.
Volgens Mamske moet Zwaan een échte Fluusterbuurse worden.

Wat wil Zwaan?
Blijven? Reizen? Hier of daar?
De bezem door de familie!
'FAMILIE, FAMILIE' is een voorstelling over de geschiedenis van een familie, geschikt voor iedereen van 7 tot 107 jaar. Een kind gaat op zoek naar haar 'wortels' in een kleurige wereld vol tragikomisch spel, sterke verhalen en melodieuze liedjes.
De voorstelling is ontstaan vanuit fascinatie over wat je 'meekrijgt' van je familie (grote dank aan de eigen families!) en mede geïnspireerd door het werk van Bert Hellinger rond de dynamiek van familiebanden.

'FAMILIE, FAMILIE' kan gespeeld worden in theaters en op scholen.

  Idee, scenario en zang


Regie en scenario
Vormgeving decor, kostuums, attributen
Tekst en liedjes
Zangarrangementen
Muziekcomposities
Dramaturgie
Decorbouw
Uitvoering kostuums
Uitvoering gordijnen
Schilderwerk en vormgevingsadviezen
Stem- en dansadviezen
Folder en affiche
Coproductie
Rob Heiligers
Mariken Jongman
Jothea Brouwer
Koen Schyvens
Rob Heiligers
Mariken Jongman
Jothea Brouwer
Robert van der Tol
Anna Bilker
Winfried Scholz
Suzanne Mittring
Kolder & Ko / Erik Stellinga
Hanneke Roelofsen
Martine van den Dool
Harrie Muis / Rob Heiligers
Stichting Broersma / Stichting Griet
 
FAMILIE, FAMILIE wordt gesubsidieerd door de provincie Groningen, de provincie Fryslân, de gemeente groningen en is mede mogelijk gemaakt door ' t Hooge Huys, VSB-Fonds, Stichting Emmaplein Foundation, het Roode Burgerweeshuisfonds en het Prins Bernard Cultuurfonds.
REACTIES

(Dagblad van het Noorden, 23/9/'02)

Rob Heiligers vertelt een liefdevol familieverhaal

We zijn in het Noorden toch maar mooi gezegend met gevarieerd jeugdtheateraanbod. Naast de structureel gesubsidieerde gezelschappen als De Citadel en de jeugdtheaterpoot van Tryater, is daar bijvoorbeeld nog Rob Heiligers, die ook alweer vijftien jaar aan de weg timmert. Heiligers maakt zijn voorstellingen op basis van improvisaties en dat is ook heel goed aan de nieuwe voorstelling Familie Familie af te zien. Er is weliswaar een verhaal met een aantal vaste personages, maar de voorstelling wemelt tegelijk van de losse scènes, grappen en andere creatieve uitstapjes. Dat leidt zo nu en dan tot rommeligheid, maar spitsvondig is het allemaal wel.
Familie Familie gaat over verscheurde familiebanden en ontworteling, maar dat klinkt zwaarder dan het is. Zwaan woont met haar 'mamske' Lammechien en haar Spaanse opa Paco in het dorpje Fluusterburen, haar vader Pépé vertoeft in zijn geboorteland. Het waarom van de scheiding krijgen we niet te weten, behalve dan dat het volgens opa Paco iets met 'reisbloed' te maken heeft. Uiteindelijk blijkt ook Zwaan met datzelfde reisbloed besmet en kan de zoektocht naar haar vader beginnen.
De voorstelling ademt een weldadige rust. Veel decorwisselingen, gegoochel met attributen en verkleedpartijen, dat wel, maar de toon is eerder poëtisch dan uitbundig. En de voorstelling mag dan uit improvisaties zijn ontstaan, de regie is strak en leidt tot een prachtig kloppende mise-en-scène en een fraaie choreografie. Mooie liedjes ook, en fraai gezongen.
Een klein, lieftallig familieverhaal, met zorg verteld en bezongen. En zo stappen we na ruim een uur weer uiterst opgewekt naar buiten.

printen venster sluiten